Lokaltidningen Malmö Väster Onsdagen den 25 september 2013
Kåserier om vardagen blir bok
FRIDHEM. Sedan 1970-talet har Lennart Björk skrivit kåserier i olika dagstidningar. Nu samlar han dem och fl era reseskildringar i boken ”I när och fjärran av Lenn Kåsören ”.
– Kåserandet berör ofta saker i min närhet som jag försöker hitta en rolig infallsvinkel på, säger han. Boken släpptes i samband med Fridhemsbon Lennart Björks 80-årsdag i somras, men det var redan i skolan som han upptäckte att han hade en fallenhet för det skrivna ordet. – Min svensklärare trodde att jag skulle bli journalist, men ödet fogade det annorlunda. Istället blev jag ingenjör men skrivlusten kom krypande igen på 1970-talet när vi hade fått barn och byggt en villa i Käglinge.
”Läsarens ögon”
Under många år skrev han kåserier för bland andra Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Östgöta Correspondenten. – Jag tror att jag har något att berätta. Jag vill vara läsarens ögon och förmedla upplevelser, men också roa och underhålla. Ämnena hämtar han ofta från den egna vardagen och exempel på sådant som kan avhandlas är den girighet som kan uppstå vid jordgubbssjälvplock. Han gör också en tydlig distinktion mellan kåserier och de i dag vanligare krönikorna. – Jag uppskattar verkligen gamla tiders kåsörer som Kar de Mumma, Red Top och Torsten Ehrenmark. De var fl anörer som betraktade omvärlden och kunde delge vad de såg på ett trevligt sätt och med ett vårdat språk. Lennart Björk verkar i samma tradition. – Jag tittar ofta på folk och deras beteenden och till synes vardagliga händelser kan få en ny innebörd om man skruvar till det lite grann. Boken är uppdelad i fristående kapitel, vissa utgörs av kåserier medan andra är reseberättelser från Lennart Björks yrkesliv som teleingenjör. Som sådan fi ck han se stora delar av världen och på sin dotters inrådan förde han hela tiden dagboksanteckningar. Det ärockså de anteckningarna som ligger till grund för reseskildringarna.
Försvunnen konsol En av de dråpligare historierna utspelade sig i Mocambique. En morgon när han kom till kontoret var telefonkonsolen spårlöst försvunnen. Nattvakten visste inte hur det hela hade gått till och man beslöt sig för att försöka få tag i en likadan på den svarta marknaden. En budbärare gav sig tillsammans med en livvakt och 50 dollar ut på jakt efter en. – Den de kom tillbaka med passade perfekt – till och med snabbvalsnumren var samma som förut, säger Lennart Björk och ler.
Fotnot. Nu på fredag den 27 september klockan 11-13 samt 15-17 kommer Lennart Björk att signera böcker på Fridhems bokhandel.
Personligt ■ Namn: Lennart Björk. ■ Ålder: 80 år. ■ Bor: Fridhem. ■ Familj: Hustrun Sigbritt, barnen Christer och Lena samt fem barnbarn. ■ Intressen: har varit segelfl ygare, tennis, golf, bridge, umgås med vänner och resa. ■ Motto: ”Det bästa får inte bli det godas fi ende”.
Text: Per Ingidz
"Hallå där". Kristianstadsbladet, Kultur den 16 oktober 2013 7 frågor till Lennart Björk.
Lennart Björk,”Lenn”, tidigare kåsör på bland annat Kristianstadsbladet, har nyligen fyllt 80 år och är aktuell med debutboken ”I När och Fjärran”. En betraktelsebok om upplevelser både i när och fjärran. 1. Du var tidigare kåsör på bland annat Kristianstadsbladet, när då?
– Ja,under signaturen ”Lenn”skrev jag kåserier i Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda på 80- och 90-talet. Det var ofta kåserier med anknytning till trakten. Det upphörde när jag började jobba en del utomlands.
2.Dina betraktelser finns nu samlade i din bok ”I När och Fjärran”, varför den titeln? – ”När” är betraktelser om det nära oss i trakterna och ”Fjärran” är berättelser om mina upplevelser från utlandet, bland annat från Moçambique. Jag vill få läsarna att känna att de är med mig och går vid min sida i de olika länderna jag besökt genom jobbet. Boken är är en typisk feel good-bok.
3. När började du skriva boken? – När jag gick i pension började tankarna om att göra en bok. Förra året bestämde jag mig för att sammanställa alla dagboksanteckningar från mina betraktelser i fjärran för att ha en färdig bok till min 80-årsdag detta år.
4.Varför pseudonymen ”Lenn Kåsören” och inte Lennart Björk som författare? – Jag tar på mig en gammal kostym och använder namnet igen. Jag vill att läsarna ska få den kopplingen till de kåserier jag gjorde i olika tidningar förr.
5.Hur skulle du beskriva dina kåserier? – Jag är lite av en flanör som ser det humoristiska i vardagssituationer. Mitt idealkåseri ska vara trevligt att läsa med vårdat språk, samtidigt som det ska vara underfundigt och ligga något bakom det jag skriver.
6. Några personer du har inspirerats av? – Kåsörerna Cello, Kar de Mumma och Thorsten Ehrenmark. Även Herman Lindqvist skriver inspirerande och vårdat.
7. Det verkar som om du saknar genren kåserier? – Ja det gör jag. Förr var kåserier vanligt förekommande i tidningar, men idag är det mer krönikor som dominerar. Jag hoppas att kåseriet kommer tillbaka.
JOSEFINE GUSTAFSSON kultur@skanemedia.se
Sydsvenska Dagbladet Snällposten, söndagen den 12 maj 2013: Aktuellt ansikte; Lennart Björk Han kommunicerar sig genom livet Födelsedag.
Lennart Björk har ägnat sitt liv åt kommunikation, i yrket har det handlat om utbildning och telekommunikation. Som signaturen Lenn ger han ut en bok med kåserier från både när och fjärran. Lennart Björk är utbildad teleingenjör och startade sin yrkesresa på dåvarande Televerket i mitten på 1950-talet. – Rent tekniskt har jag varit med om en fantastisk resa. När jag klev på bestod telefonledningarna av två trådar. Nu ryms 100 000 samtal längs en fiber tunn som ett hårstrå.
Lennart Björks yrkesliv fortsatte med 32 år på Sydkraft. Och där fick han verkligen resa med en lång rad uppdrag utanför Europa. Han ingick för det mesta i olika internationella team som projektledare och utbildare, företrädesvis i utvecklingsländer.
– Man kan säga att jag har sysslat med kommunikation på olika sätt hela livet. Mycket av Lennart Björks arbete har handlat om att bygga ut telekommunikationen för kraftindustrin i utvecklingsländer.
– Det gäller att bygga säkrare nät som inte slås ut och skilja det från det publika nätet. Eftersom de flesta uppdragen var av kortare karaktär blev det desto fler: Vietnam, Thailand, Benin, Zambia, Egypten, Eritrea och Mocambique.
I hemmet, ett stenkast från Ribersborgs strand, finns många påminnelser om ett resande liv. Lennart Björk berättar gärna och visar bland annat en liten replik av en båt gjord i vass från Bolivia, närmare bestämt den vass som bara växer i sjön Titicaca. – Det är otroligt vad man kan sno ihop av vass. På en av de flytande öarna, som även de är gjorda av vass, bodde fyra bröder som var med och byggde Thor Heyerdahls båt Ra II. Lennart Björk svingar gärna en golfklubba då och då. I luften på de bolivianska höjderna fick han ett antagande bekräftat:
– Landet ligger delvis på 5000 meters höjd och den tunna luften gör att golfbollarna flyger längre. Ett annat resmål som har gjort intryck är Victoriafallen på den afrikanska kontinenten.
– Vattenfallen kallas för Mosi-oa-Tunya, det betyder röken som dundrar. Lennart Björk var under många år en hängiven sändaramatör med anropssignalen SM7LV, men i takt med att annan teknik har tagit över tycker han att charmen har gått förlorad. Det gäller inte lusten att skriva. Under signaturen Lenn har han kåserat i flertalet dagstidningar. Eftersom han gillar att ha olika projekt på gång bestämde han sig för att ge ut en bok med ett antal humoristiska och tidlösa texter.
– Jag är 80-åringen som klev ut genom bokfönstret, säger Lennart Björk och travesterar en känd boktitel. Och för att göra det skaffade han sig förstås Facebook där man har kunnat följa bokens tillkomst. I slutet av förra året låg boken ”I när och fjärran” av Lenn Kåsören klar.
– Jag har gett ut boken på eget förlag och fått lära mig mycket om typsnitt och formatering. Nu gäller det att försöka höja sig över mediebruset. Tack vare jobbet på Televerket träffade Lennart Björk sin hustru Sigbritt. Fast egentligen började deras gemensamma historia i en badmintonhall på Föreningsgatan i Malmö där de brukade spela, men inte med varandra. – I väntan på respektive motspelare började vi slå några bollar. Sigbritt råkade stuka foten och jag skyndade till undsättning.
De träffades inte igen förrän Televerkets idrottsförening ordnade en fest några månader senare. Förra året firade de guldbröllop och bjöd in alla som var med i Vallkärra kyrka på midsommarafton 22 juni 1962. Paret bosatte sig så småningom i Käglinge där de två barnen växte upp. Men efter 40 år med hus och trädgård bestämde de sig för att med ålderns rätt skaffa sig ett mer hanterbart boende. För fyra år sedan gick flytten till lägenheten i Malmö. – Man ska flytta medan tid är, säger Lennart Björk och tillägger att nya bostaden fortfarande har nyhetens behag.
– Det enda vi saknar är garderober. Om vi skulle få trädgårdsabstinens har våra barn både trädgård och spadar att låna ut. Lennart Björk Född: 1933 i Rinnebäck öster om Kävlinge. Bor: Ett stenkast från havet, Malmö. Familj: Hustru Sigbritt, sonen Christer, dottern Lena och fem barnbarn mellan 21 och 7 år. Intressen: Resor, bridge, umgås med vänner, promenera, cykla. Har tidigare segelflugit och spelat mycket tennis. Aktuell: Fyller 80 år den 16 maj. Om att fylla 80: ”Fördelen är att man vet hur det har gått för en i livet.” Författare: Suzanne Frieberg, SDS Foto: Thomas Löfqvist, SDS Publicerad 12 maj 2013 06.30 Uppdaterad 13 maj 2013 09.55